Nuorisolain (27.1.2006/72) mukaisesti nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin. Kunnan nuorisotyöhön ja -politiikkaan kuuluvat nuorten kasvatuksellinen ohjaus, toimintatilat ja harrastusmahdollisuudet, tieto- ja neuvontapalvelut, nuorisoyhdistyksien ja muiden nuorisoryhmien tuki, liikunnallinen, kulttuurinen, kansainvälinen ja monikulttuurinen nuorisotoiminta, nuorten ympäristökasvatus sekä tarvittaessa nuorten työpajapalvelut tai muut paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin sopivat toimintamuodot.

Nuorisotyötä ja -politiikkaa toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä paikallisten viranomaisten sekä yhteistyönä nuorten, nuorisoyhdistysten ja muiden nuorisotyötä tekevien järjestöjen kanssa.

Nuorisotoimi järjestää lapsille ja nuorille monipuolista toimintaa, kuten esimerkiksi kerhoja, retkiä elokuviin ja keilaamaan, askartelu- ja tanssikursseja, toimintapäiviä koulujen loma-aikoina sekä kulttuuriesityksiä. Toiminnan pääpaino on peruskouluikäisissä lapsissa ja nuorissa.

Millaista toimintaa haluaisit nuorisotoimen järjestävän? Ota yhteyttä ja kerro toiveesi!

 

Nuorisotila

Monarin alakerrassa, os. Urheilutie 1, 73900 Rautavaara

Nuorisotilan remontti valmistui vuodenvaihteessa 2009. Nyt on hyvät ja viihtyisät tilat nuorten olla ja touhuta. Nuorisotilalla voit tavata ystäviä, pelata biljardia, ilmakiekkoa ja erilaisia lautapelejä, kuunnella musiikkia, katsella televisiota, lueskella lehtiä, pelata PS3:sta ja viettää mukavaa vapaa-aikaa hyvässä seurassa.

Nuorisotilan toiminta on avointa kaikille 7.-luokkalaisista 18-vuotiaisiin.

Aukioloajat löytyvät koulun ilmoitustaululta ja nuorisotilan ulko-ovesta.

Nuorilta kysytään säännöllisesti toiveita aukioloajoista.

Nuorisotilalla kokoontuu myös:

  • Keskiviikkoisin klo 12-14 Senioritanssijat
  • Torstaisin klo 11-16 Eläkeliiton Rautavaaran yhdistys ry
  • Torstaisin klo 18-21 Rautavaaran Harrastajateatteri ry

Tiloja voivat rautavaaralaiset yhdistykset käyttää toimintaansa veloituksetta.

 

Vapaa-aikaohjaaja
Kirsi Karvinen
GSM 040 860 8228
Fb: Rautavaaran Nuorisotyö Kirsi Karvinen


Rautavaaran nuorisovaltuusto RaNuVa

Rautavaaran Nuorisovaltuusto RaNuVa on aloittanut toimintansa vuonna 2012.
RaNuVan tarkoituksena on olla kanava nuorille kunnan päätöksentekoon, järjestää toimintaa nuorille ja tehdä aloitteita nuoria koskevissa asioissa sekä antaa tarvittaessa lausuntoja. Nuorisovaltuusto tuo Rautavaaralla nuorten äänen kuuluville, edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia, toimii nuorten äänitorvena päättäjien suuntaan ja antaa lausuntoja ja kannanottoja nuoria koskevissa kysymyksissä. Nuorisovaltuusto on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimielin.


RaNuVan toimintaan voivat tulla mukaan kaikki kunnassa asuvat 13-20-vuotiaat nuoret. Nuorisovaltuuston muodostaa 6-20 jäsentä. Nuorisovaltuuston toimintakausi on yksi vuosi (1.1.-31.12.)  

Nuorisovaltuuston tarkoituksena on
-    Tuoda nuorten mielipiteet julki eli välittää nuorten näkemyksiä kunnan luottamushenkilö- ja toimintaorganisaatiolle.
-    Antaa lausuntoja nuoria koskevista asioista.
-    Monipuolistaa kunnan tarjoamia palveluja nuorille eli järjestää toimintaa tarpeen mukaan.
-    Innostaa nuoria toimintaan mukaan sekä edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamista.
-    Tehdä aloitteita nuorten asioita edistävistä asioista.
-    Tiedottaa toiminnastaan, nuorten näkemyksistä sekä osaltaan tiedottaa nuorten palveluista.


RaNuVa osallistuu Itsenäisyyspäivän ja Veteraanipäivän juhlien, Tuttujuhlan, Rautavaara-päivien ja Vanhusten viikon tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi RaNuVa järjestää keväisin rairuohon istutuksen Vanhustentalo Lepolassa. Pääkohderyhmä toiminnan järjestämisessä ovat nuoret, joille RaNuVa järjestää teemapäiviä koululla (mm. Ystävänpäivänä ja Ehkäisevän päihdetyön viikolla), retkiä ja tapahtumia.

 


Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on kohdennettua erityisnuorisotyötä, jonka tavoitteena on olla läsnä nuorten keskuudessa ja tarjota mahdollisuus turvalliseen ja luottamukselliseen aikuiskontaktiin. Etsivä nuorisotyö tarjoaa nuorelle varhaista tukea, jos nuori sitä itse haluaa. Etsivän työn ensisijaisena tehtävänä on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut.

Etsivä nuorisotyöntekijä voi auttaa etsimään harjoittelupaikkaa, selvitellä erilaisia opiskeluvaihtoehtoja, auttaa keskeytymisvaarassa olevia opintoja, tukea etuus, asunto ja raha-asioiden hoitamisessa tai muutoin tukea kiinnittymään alueen olemassa oleviin palveluihin. Etsivä nuorisotyö tarjoaa nuorelle varhaista tukea, jos nuori sitä itse haluaa.

Etsivässä nuorisotyössä:

- luodaan kontaktia nuoriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
- tiedotetaan palveluista sekä tehdään palveluohjausta
- ohjataan opiskelupaikan ja työpaikan haussa
- motivoidaan vapaa-ajan harrasteisiin
-tehdään tiivistä yhteistyötä verkostojen kanssa nuorten asioiden hyväksi

Ole rohkeasti yhteydessä!

Erityisnuorisotyöntekijä
Marita Vartiainen

FB: Etsivä nuorisotyö Marita
marita.vartiainen(a)rautavaara.fi
puh. 040 8608229
Rautavaaran Kunta
Koulutie 1
73900 Rautavaara


Time Out ! Aikalisä !

Time out! Aikalisä! Elämä raiteilleen -tukipalvelu on tarkoitettu kutsuntaikäisille nuorille miehille ja varusmies- ja siviilipalvelusikäisille miehille ja naisille.

Tukipalvelussa nuori saa
• oman nimetyn ohjaajan
• tukea elämäntilanteen selvittelyyn
• apua parhaiden ratkaisujen löytämiseen
• tietoa ja ohjausta palveluihin.

Aikalisäohjaaja:
Marita Vartiainen
Koulutie 1
73900 Rautavaara
040 8608 229
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.