Vapaa-aika

Rautavaaralla on hyvät mahdollisuudet aktiiviseen vapaa-ajanviettoon sekä monipuolisen liikunnan harrastamiseen. Rautavaara on tunnettu upeista maisemistaan ja alueen kauniista luonnosta pääsee nauttimaan Tiilikkajärven kansallispuistossa sekä useilla retkeily- ja vaellusreiteillä. Tilaa riittää myös marjastukselle ja sienestykselle.

Kunnan tarjoamat liikuntamahdollisuudet ovat monipuoliset. Sisätiloissa voi hikoilla Monitoimitalon liikuntasalissa tai kuntosalilla joka on käytettävissä vapaasti ilman maksua. Ulkoilmassa voi harrastaa vuodenajasta riippuen pururadalla, jalkapallo-, beach volley-, tai hiekkakentällä, sekä uudella yhdeksänreikäisellä frisbeegolfradalla. Talviaikaan liikkujille on tarjolla hiihtoladut, sekä luistelukaukalo.

Lähiliikunnalle ja lasten leikeille löytyvät paikkansa Ollintorin vieressä olevasta Puutonsuiston-puistosta. Sen leikkikenttä ja senioripuisto aktivoivat vauvasta vaariin. Lisäksi puistossa on frisbeegolfkoreja lajin harjoitteluun.

Liikuntatoimi järjestää naisten ja 0.-3.-luokkalaisten sählyt sekä liikuntatapahtumia kuntalaisille, kuten Ikäihmisten ja Lasten Olympialaiset vuosittain elokuussa. Kunta tarjoaa ilmaisen kuljetuksen keilausretkillä, joita järjestetään kuusi vuosittain Tahkon keilahallille. Uintiretkiä tehdään Bomballe, jossa myös järjestetään lasten uimakoulut.

Unelmien liikuntaviikko järjestetään Rautavaaralla vuosittain yhteistyössä yhdistysten, seurojen ja muiden toimijoiden kanssa. Viikon aikana on runsaasti liikuntakokeilumahdollisuuksia ja tapahtumia.

Rautavaaran Metsäkartano tarjoaa monipuolisia ulkoilu-, luontoliikunta- ja vapaa-ajantoiminnan palveluita.

Kulttuuri

Kulttuuritoimi järjestää kesällä Rautavaaran vuosittaisen kohokohdan eli Rautavaara-päivät. Kolmen päivän ajan eri puolilla kuntaa järjestetään monipuolista ohjelmaa. Suurimman osan päivien tapahtumista yhdistykset, seurat ja muut toimijat järjestävät talkoilla.

Kulttuuritoimi järjestää mahdollisimman monipuolista kulttuuritoimintaa kuntalaisten viihtyvyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi sekä antaakseen elämyksiä ja virkistystä. Vuoden aikana tarjotaan ainakin yksi kulttuuriesitys päivähoitolapsille, peruskoululaisille ja lukiolaisille sekä Vanhustentalo Lepolan asukkaille ja kaikille kuntalaisille avoin esitys. Kulttuuritoimi järjestää vuosittain ainakin yhden teatteri- tai konserttiretken. Kulttuuritoimi tarjoaa retkien kuljetukset ilmaiseksi osallistujille.  Määrärahojen puitteissa järjestetään myös elokuvaretkiä ja toiveiden mukaisesti on järjestetty myös ostosretkiä Matkukseen.

Kulttuuritoimi tarjoaa esiintymistilaisuuksia kuntalaisille (etenkin lapsille ja nuorille) Rautavaara-päivien avajaisissa ja pääjuhlassa sekä Veteraanipäivän ja Itsenäisyyspäivän juhlissa.